Orthomoleculaire Therapie

Heb jij gezondheidsklachten? Bijvoorbeeld maag-, of darmklachten, huidproblemen, hooikoorts of andere allergieën? Heb je een voedselintolerantie, diabetes, reumatische klachten, of terugkerende infecties en ontstekingen? Of hormonale klachten zoals PMS, een lage weerstand of aanhoudende vermoeidheid? Orthomoleculaire therapie kan je helpen!

Wat is Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire therapie is afgeleid van twee woorden. Orthos is het griekse woord voor ‘goed, juist, recht’ en moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’. Orthomoleculaire therapie richt zich op moleculair niveau op ons lichaam en heeft een wetenschappelijke basis. Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen en ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.
Orthomoleculaire geneeskunde is in feite een synomiem voor ‘voedingsgeneeskunde’. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen voeding en ziekten. In de basis van orthomoleculaire therapie staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

Als orthomoleculair therapeut kijk ik wat je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. En wat je nodig hebt in welke verhouding en wat we kunnen gaan doen wanneer deze verhouding uit balans is. Wanneer ons lichaam langdurig uit balans is, kan dit leiden tot vele stoornissen en ziekten. Een disbalans in ons lichaam kan diverse oorzaken hebben. Inmiddels is het duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van chronische ziekten, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes.

Niet alleen een goede voeding, vertering en opname is noodzakelijk. Naast een juist voedingspatroon, kijk ik ook naar het functioneren van de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het één functioneert niet goed zonder een goede functie van het ander. Alles staat met elkaar in verbinding. Je leefstijl en leefomstandigheden zijn mede bepalend voor je algehele gezondheid. Rust, ontspanning en beweging zijn minstens zo belangrijk en worden ook meegenomen in de behandeling.

Verbeter je gezondheid

Gezond worden en blijven heeft te maken met het vinden en behouden van de juiste lichamelijke en geestelijke balans. Als de balans wordt verstoord kunnen er allerlei klachten ontstaan. Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van de gezondheidsklachten en gaat verder dan symptoombestrijding. Ik kan je helpen om de juiste balans te vinden. Omdat ieder mens uniek is krijg je passend individueel advies.

Orthomoleculaire therapie is breed inzetbaar. In de praktijk behandel ik uiteenlopende klachten van volwassenen en kinderen. Denk hierbij aan:

 • Darmklachten zoals verstopping, diarree, winderigheid, opgeblazen buik, prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn
 • Spier- en gewrichtsklachten waaronder artrose, reuma, botontkalking, jicht, langzaam herstel na inspanning,
 • Allergieën en intoleranties
 • Diabetes
 • Huidklachten zoals eczeem, psoriasis, acné
 • Terugkerende infecties en ontstekingen
 • Burn- out klachten
 • Hormoon gerelateerde klachten: premenstrueel syndroom, vaginale schimmel infecties, PCOS, endometriose, overgangsklachten
 • Stemmingsklachten
 • Schildklier problemen
 • Autisme, ADHD, ADD
 • Chronische vermoeidheidsklachten en slaapstoornissen
 • Gezond zwanger worden
 • Wanneer je wilt weten of je huidige voedingspatroon en leefstijl gezond is zodat je zelf een positieve bijdrage kunt leveren aan je gezondheid

Tarieven en Vergoedingen

Intake 75-90 minuten € 110,-
Tweede consult 60-75 minuten € 95,-
Vervolgconsult 45-60 minuten € 80,-
Vervolgconsult online / telefonisch 45-60 minuten € 80,-

Betaling

De factuur kun je voldoen door te pinnen, contant te betalen of overmaken.

Vergoeding

Orthomoleculaire therapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. De betaalde factuur kun je bij je zorgverzekeraar indienen. Afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt afgesloten, worden de kosten van het consult voor een (groot) deel vergoed. De factuur van een consult valt niet onder het eigen risico van de basisverzekering.

Laboratorium onderzoek

Ter ondersteuning van de diagnose of voor preventieve doeleinden kan er bloedonderzoek worden verricht. De kosten van dit onderzoek zijn voor eigen rekening.

Supplementen

De kosten van supplementen komen voor eigen rekening en zijn niet inbegrepen bij het consult.

MBOG

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Door jaarlijks bij- en nascholingen te volgen ben ik op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen het vakgebied.  Je kunt op de website van het MBOG, www.mbog.nl kijken of jou zorgverzekeraar de consulten vergoed of navraag doen bij je zorgverzekeraar.

Aanwezigheid en verhindering

Consulten dienen op de afgesproken tijd te worden gevolgd. Afspraken die niet kunnen worden nagekomen dienen uiterlijk 24 uur voor aanvang van het consult te worden afgezegd, op werkdagen van maandag t/m vrijdag  tussen 8:00-18:00 uur. Afspraken die op maandag gepland staan, dienen uiterlijk op vrijdag voor 18:00 uur geannuleerd te worden. Bij het niet of niet tijdig afzeggen van de afspraak wordt het volledige tarief van de voorgenomen behandeling bij je in rekening gebracht. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten niet.